IMG_5120

Thomas Vanderhoydonck - Fietsen de Geus

Fietsen De Geus is een oer-Antwerps bedrijf dat in 1984 het levenslicht zag op ‘t Zuid. Oprichter Dirk Vanthillo verkocht de populaire winkel in 2012 aan de jonge fietsliefhebber Thomas Vanderhoydonck, die Fietsen De Geus uitbouwde tot een lokaal keten van 5 filialen in en rond Antwerpen én een toegewijde B2B-afdeling.

Thomas Vanderhoydonck was pas 22 toen hij eigenaar werd van Fietsen De Geus. Zijn drijfveer om op deze prille leeftijd al ondernemer te worden, wordt gevorm door zijn besef dat de fiets een ongekend positieve invloed heeft op Antwerpen. Dit besef kreeg Thomas nadat hij tijdens een opleiding Fietsenmaker de veelzijdigheid van de tweewieler begon te begrijpen. Hij zag met eigen ogen de inzetbaarheid voor zeer uiteenlopende doelgroepen: van pendelaars tot gezinnen en van plezierfietsers tot bedrijven.

Komend uit een rasechte ondernemersfamilie duurde het niet lang voordat Thomas de fietsenwinkel liet groeien: eerst middels een uitbreiding van het bestaande pand aan de Marnixplaats, en in 2017 door het overnemen van Fietsen De Specht aan de Grotesteenweg, dat sindsdien de naam Fietsen De Geus Berchem draagt. In 2021 koopt Thomas fietsenwinkel Vliegend Hert uit Edegem en hernoemt het Fietsen De Geus Edegem.

In 2022 opent De Geus Dert13n de deuren op ‘t Zuid, een winkel met een sportief fietsassortiment. 2023 is vervolgens het jaar waarin Fietsen De Geus Schoten opent op de locatie van de Bak-Fiets-Kar Specialist.

Om ook Antwerpse ondernemers en werknemers de switch naar de fiets te laten maken, richt Thomas bovendien in 2022 Veloplan op. Deze B2B-tak adviseert KMO’s over fietsmobiliteit én levert de fietsen via de financieringsvormen aankoop, krediet en leasing.

Als resultaat van de decennialange inzet voor fietsmobiliteit ontvingen Fietsen De Geus en Thomas al meerdere awards van diverse organisaties. In 2018 bijvoorbeeld kreeg Fietsen De Geus op vakbeurs Velofollies de BeBike Award voor beste Belgische fietsenwinkel van het jaar. In 2022 werd Fietsen De Geus bovendien door Unizo uitgeroepen tot “KMO van het Jaar”, onder andere vanwege de sociale projecten die de fietsenwinkel steunt. Deze projecten omvatten De Geus Plus, waarmee mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden opgeleid tot fietsenmaker, en een samenwerking met GoForest, een organisatie die namens Fietsen De Geus één boom plant voor elke verkochte fiets.